Groep 0-1

Welkom in de groep van juf Margreet en juf Nina.

 

Dit is de groepspagina van groep 0/1. De informatie die u hier leest is onze algemene informatie over de groep.

Voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze zich veilig voelen op school. Een veilige omgeving is de basis voor hun leer- en ontwikkelingsproces. We besteden veel aandacht aan een warme en ondersteunende sfeer in de klas en leren, door middel van spel, hoe we op een respectvolle manier met elkaar kunnen omgaan.

In groep 0/1 werken we met de kleutermethode Onderbouwd. Deze methode bestaat uit 3 ontwikkelingslijnen: taal, rekenen en motoriek.

Een leerdoel, bijvoorbeeld ruimtelijke oriëntatie met als activiteit – op – onder – voor – achter, wordt door middel van kringactiviteiten aan het begin van de week geïntroduceerd. Gaandeweg de week gaan de leerlingen met dit leerdoel aan het werk. In volgende thema’s worden de doelen herhaald of gaan we verdiepen, passend bij het kind.

In Onderbouwd staan een aantal handpoppen centraal die de leerdoelen visueel en op een speelse en interactieve manier introduceren en ondersteunen. Deze handpoppen werken als herkenning voor de leerlingen.

Voor taal zijn dit:
- Wim de Woordspin (woordenschat)
- Arie de Letterkanarie (letterkennis) 
- Mollie de Mol (klankgroepen)
- Hak en Plak aap (auditieve analyse en synthese)
- Ed met de rijmpet (rijmen)
- Kletskous (communicatie)
- Tante Truus (visuele en auditieve discriminatie)
 
Handpoppen in de ontwikkelingslijn rekenen zijn:
- Fred de Bever (ruimtelijke begrippen)
- Mien de Meetmuis (meten en wegen)
- Sjoerd de Cijferwoerd (getalkennis en getalbegrip) 
- Hennie de Hen (splitsen)
- Klok (tijd) 
- De koning (geld)
- Tante Truus (sorteren en seriëren)



In de groep worden zowel de grove, als de fijne motoriek op verschillende manieren gestimuleerd tijdens de lessen en activiteiten. De grove motoriek komt vooral tijdens buiten spelen, gymlessen en spellessen aan bod. De fijne motoriek richt zich meer op de kleinere bewegingen, zoals knippen, scheuren, vouwen, kleien.

Via de app Parro houden we onze ouders en verzorgers op de hoogte van het laatste nieuws. Geregeld plaatsen we foto’s, weetjes en andere informatie over de groep